Dit blog wordt een meer persoonlijk verhaal over mijn diep gewortelde houding van afwachten, actie uitstellen, blijven denken en twijfelen. Herkenbaar voor je?
Als kind kon ik al moeilijk kiezen: zal ik dit doen….of dat doen? Vervolgens gebeurde er niks. In een restaurant wanneer de menukaart voor me lag, voelde ik de stress wanneer de ober kwam om de bestelling op te nemen. Het gevoel, dat ik “op moest schieten en NU moest kiezen” blokkeerde alles in mij. Regelmatig gebeurde het, dat ik achter de ober aanging om mijn bestelling weer te veranderen. Mijn ouders met een gevoel van schaamte achterlatend.
Blijven denken en dus actie uitstellen is simpel gezegd een gewoonte, die je als kind (om wat voor reden ook) hebt geleerd en die je nu dagelijks in de weg kan zitten. Geen actie nemen geeft je een kortstondig gevoel van veiligheid en opluchting. Daarna komt meestal het gevoel van spijt en dan is het moment, dat je had kunnen scoren, groeien of plezier had kunnen hebben voorbij…
Hoeveel kansen ik zelf op deze manier niet aan me voorbij heb laten gaan. Ik ben de tel kwijtgeraakt.
Steeds dat stemmetje; nog even wachten, ik ga het zo doen. Eerst nog even meer nadenken. Het kan ook straks wel. Mijn bed voelt zo lekker, ik blij nog even liggen. Het is toch te koud om een workout te doen vanochtend. Ik heb mijn partner beloofd, dat ik bepaald gedrag verander of een gesprek begin over onze relatie, maar eerst nog even boodschappen doen. Ik vind het lastig en ik zie er tegen op, ik kan het niet, dus wacht ik nog even…..
Twijfel is angst en dus stress. Met als gevolg, dat oude patronen zich herhalen. Die ik vervolgens goed praat met allerlei zelfbedachte excuses (die eigenlijk alleen voor mezelf werken) waar de ander niks aanheeft.
Die persoon of dat moment wacht nog steeds op mijn actie…!
Het is zeer goed mogelijk, dat jij in jezelf deze houding herkent. Het gevoel, dat je niet voor of achteruit kunt.
Twijfel is voor je brein een signaal van gevaar. Stress dus en meteen gaat je brein in de “survival mode”. Dat kan zijn: vluchten, vechten of bevriezen. Stuk voor stuk niet echt behulpzaam voor zelfvertrouwen en actie.
Toen hoorde ik Mell Robbins in een TED talk over de 5-4-3-2-1 regel. Het terugtellen, direct gevold door actie. Net als NASA doet bij een raket lancering.
Een geweldige video vol humor die je echt moet zien. Een “feest” van herkenning!
https://www.ted.com/talks/mel_robbins_how_to_stop_screwing_yourself_over
Je telt terug en doet het. Je stapt uit bed, je begint dat gesprek, je kiest een gerecht, je doet die workout en je verandert dat ene aspect van je gedrag.
Voor je brein is die 5-4-3-2-1 de manier om je oude gewoonten te doorbreken en dat is weer de sleutel naar nieuwe patronen, waardoor je eindelijk eens verder komt en niet blijft hangen in dat ene saaie cirkeltje.
Dit is inmiddels “de wereldberoemde 5 seconden regel”, simple en effectief!
De eerste stap is om terug te tellen 5-4-3-2-1 en direct uit bed te stappen.
In deze 5 seconden neem je ACTIE! Welke actie dan ook!
Wat is nu het mechanisme hier achter?
Voor je brein is dit aftellen een signaal om van denken naar doen te gaan.
De wereldberoemde psychiater Dr Daniel Amen,legt uit dat deze actie van terugtellen, je stemming, je energie en je zelfvertrouwen een enorme kick geven!
Waarom? Omdat je brein een dosis dopamine krijgt met elke “High-Five”
Hierdoor schakelt het van “Blah”naar “Yes”in een paar seconden.
Daarbij zeg je tegen jezelf: ”Ik geloof in je, we kunnen dit samen doen”.
“De 5- seconden regel” werkt als cheat-code voor motivatie. Het doorbreekt de zelf-sabotage gewoontes in ons inner brein (je auto-pilot met alle oude opgeslagen patronen) en het terugtellen maakt je prefrontale cortex wakker en dat deel stelt je in staat om bewuste keuzes te maken
Onderzoek naar gewoontes classificeert dit terugtellen, als het begin van een ritueel van verandering!
Zoals Mell Robbins zegt: “Begin voordat je klaar bent. Niet Voorbereiden. Begin gewoon”.
Uit eigen ervaring kan ik zeggen, dat het werkt. Ja, natuurlijk vraagt het focus en kracht om op te blijven letten. Het gaat heus nog wel eens mis. Mijn oude gedrag zit nogal stevig ingemetseld.
En juist daarom heb ik besloten, dat ik altijd sterker ben dan die oude gewoonte!
5-4-3-2-1 and GO…..!
Wat doe jij?
Liefs Denise
Reactie plaatsen
Reacties