Tijd voor Verandering?
Ben je tot de conclusie gekomen dat het tijd is om bepaalde aspecten van je leven te verbeteren, bijvoorbeeld na het voltooien van de oefening onderaan de vorige pagina, en heb je besloten daar actie voor te ondernemen?
Zo ja, dan is het zaak eerst een plan te maken om te voorkomen dat je na een paar dagen of weken de handdoek teleurgesteld in de ring gooit omdat "het" niet werkt.
Wat wordt het? Gaspedaal of Rempedaal?
Zoals op de vorige pagina omschreven kan één deel van het brein voor een verandering zijn terwijl een ander deel daar moeite mee heeft en op de rem trapt. Het deel van ons brein dat op de rem trapt houdt vast aan wat het vanaf onze geboorte heeft geleerd. Vergelijk het met de programmering vastgelegd op de harde schijf van een computer.
De Harde Schijf van ons Brein.
Hoewel we vaak denken eigen keuzes te maken in het leven, zijn onze keuzes allang bepaald door de informatie op onze harde schijf. Deze informatie is onpersoonlijk, gaat niet over goed of slecht en is tijdloos. Wat op onze harde schijf terecht komt is en blijft daar tot onze dood.
In je jeugd moeite gehad met het geven van een spreekbeurt voor de klas? Spreken in het openbaar in welke situatie zal dan waarschijnlijk ook de rest van je leven moeilijk zijn.
Heeft een leraar op school ooit tegen je gezegd dat je niet kunt zingen of tekenen? Kans is groot dat je zingen of tekenen later in je leven uit de weg gaat.
De voorbeelden zijn legio en tonen aan hoezeer wat we geleerd hebben in het verleden ons de rest van ons leven kan blijven volgen en beperken in onze mogelijkheden.
Toch hoeft het daar niet bij te blijven.
Verandering is mogelijk en om dat te realiseren zijn we aangewezen op het deel van ons brein dat de verandering heeft bedacht.
Ter verduidelijking, laatstgenoemd deel van het brein staat bekend als het bewuste, denkende, rationele, analytische en observerende brein.
Het deel van ons brein dat vasthoudt aan oud, bekend en dus veilig heeft namen als het onbewuste, gewoonte, gevoels brein.
Let wel, we hebben niet meerdere breinen, maar gewoon één brein waarbinnen onderdelen weliswaar verschillende functies vertegenwoordigen maar volop met elkaar communiceren.
Bewust en Onbewust.
Voor het gemak gebruik ik vanaf nu voor de termen "bewust" waar ik praat over het deel van het brein dat plannen maakt en graag het gaspedaal intrapt en "onbewust" voor het deel dat alles graag bij het oude laat en daarom in de regel op de rem trapt.
Fail to Plan and You Plan to Fail.
Tijd voor een weloverwogen plan. Waarom? Omdat ons bewuste brein het qua kracht en uithoudingsvermogen aflegt tegen het onbewuste deel van ons brein en de laatste het direct en duidelijk laat weten wanneer we te snel, te hard enz. gaan.
Mensen die geprobeerd hebben radicaal af te vallen kunnen erover mee praten. Ze lijden honger, zien er niet best uit en zijn voor de omgeving vaak geen pretje. Met extra wilskracht zetten ze nog een tijdje door maar moeten uiteindelijk dan toch hun verlies erkennen en blijken dan na enige tijd zelfs meer te wegen dan toen ze begonnen.
"Know Thyself"
Bekend met de enorme kracht van je onbewuste, is het de kunst die kracht in plaats van tegen je, voor je te laten werken.
Vandaar dus dat weloverwogen plan dat begint met "Ken Jezelf" of, in het Engels "Know Thyself".
Ligt het niet voor de hand dat voor we ergens aan beginnen, we weten wat onze sterke en zwakke kanten zijn, en waar kansen en bedreigingen liggen?
De Gevaarlijkste Woorden.
Hier zijn ze: "Dat weet ik wel", of "Die weet ik wel".
Waarom gevaarlijk? Omdat we met die woorden naar onszelf toe bevestigen dat we om kunnen gaan met alle ups en downs die we onvermijdelijk op weg naar ons doel zullen tegenkomen.
De praktijk leert echter dat we onszelf toch niet zo goed kennen als we denken, anders zouden we niet met zovelen keer op keer dezelfde fouten blijven maken, en met frustratie achterblijven omdat het weer niet is gelukt onze doelen te bereiken.
De woorden "onszelf kennen" betekent niets anders dan zo goed mogelijk weten wat we geloven over onszelf, anderen en de wereld. En dat is essentieel omdat alles wat we geloven in de vorm van breinprogramma's ligt opgeslagen op onze "harde schijf", ofwel in ons onbewuste.
En juist die breinprogramma's bepalen vervolgens voor nagenoeg 100% de resultaten die we in ons leven behalen.
Belangrijke vraag is dus, hoe komen we te weten wat we zoal hebben opgeslagen in ons ons onbewuste?
Het antwoord is door te observeren hoe we reageren op situaties gedurende de dag. Een andere methode is door het stellen en beantwoorden van vragen over een bepaald aspect van ons leven, in dit geval geld.
Een korte oefening
Hieronder tref je een pdf die je kunt downloaden met 25 vragen die je na beantwoording een eerste inzicht geven over wat je tot nu toe hebt geleerd te geloven als "waar en juist" ten aanzien van geld.
Op de pdf staat aangegeven hoe de oefening werkt.
Op de volgende pagina kijken we nog even terug op de oefening en hoe je de resultaten kunt interpreteren.
Voor nu, veel succes met de oefening en voel je vrij om je ervaringen te delen door mij een bericht te sturen via de contactpagina waar je terechtkomt na het klikken op onderstaande link.